Har du spørgsmål, så ring 71 74 74 73

Dårligt indeklima


Mange af os lever til dagligt i et dårligt indeklima – enten i vores hjem eller på arbejdspladsen. Da vi bruger omkring 90 % af vores liv inden døre, er det lidt mere end bare “ærgerligt”, hvis indeklimaet ikke er sundt. Det kan både være sundhedsskadeligt på den korte og den lange bane.
Læs med, og bliv klogere på, hvad der kan give et dårligt indeklima – og hvad du selv kan gøre for at undgå det.

Du kan også ringe til os på 71 74 74 73 eller sende os en besked og få rådgivning om ventilation til et bedre indeklima.

Symptomer på et dårligt indeklima

Er du i tvivl, om du har problemer med indeklimaet?

Du kan tjekke, om dit indeklima er dårligt, ved at stille dig selv disse spørgsmål:

 • Lugter dine rum Indelukket eller “fugtigt”?
 • Er der mørke plamager rundt om dine vinduer?
 • Er der sorte, grå eller brune lodne belægninger på dine vægge eller i loftet?
 • Har du ofte irritabel næse, hals og ører?

Det er også vigtigt, du overvejer, om du oplever andre gener.Tips til et dårligt indeklima

De typiske gener, du kan opleve grundet et dårligt indeklima, er:

 • Hovedpine og sløvhed
 • Svimmelhed
 • Eksem, tørre slimhinder og irriteret hud
 • Kløen i øre, næse og hals
 • Allergisymptomer og astma-gener
 • Ondt i nakke og ryg

LÆS OGSÅ: Ventilationsanlæg

8 typiske årsager til et dårligt indeklima

Støv ophobet i hjemmet
Støvpartikler ophobes let hver eneste dag. Støv er netop en blanding af partikler fra vores hudceller og hår samt madlavning og rygning.

Gasser fra møbler, elektronik, bilos og madlavning
Både møbler og elektronik udskiller gasser, der forurener indeklimaet. Særligt nye møbler kan udskille kemiske, hormonforstyrrende stoffer, fordi de bl.a. kan være tilsat flammehæmmere. Samtidig afgiver madlavning – både bagning og stegning – et væld af partikler.

Fugt fra bade og vådt vasketøj
Når du hænger dit vasketøj til tørre indenfor, vil vandet fra tøjet hænge i luften – og fugten kan sætte sig i både møbler, vægge og vinduer. Det samme gør dampen, når du har været i bad. Fugt er både til skade for dit helbred og bygningens – og derfor skal alle sejl sættes ind, hvis dit indeklima har for høj luftfugtighed.

For høj varme
Hvis der er høje temperaturer i din bolig eller på din arbejdsplads, og lokalerne samtidig har svært ved at afgive varme, kan det gå ud over indeklimaet. Generelt plejer vi at anbefale, at indetemperaturen skal ligge på mellem 20 og 22 grader. Læs mere her om Arbejdstilsynets vejledning om et godt indeklima.

Kemikalier fra skrappe rengøringsmidler
Mange rengøringsmidler indeholder stadig sundhedsskadelige stoffer som tensider, optisk hvidt og klor.

Gasser fra maling og byggematerialer
I nybyggeri kan dit indeklima i en periode generes af gasser fra maling og byggematerialer. Det forsvinder dog med tiden.

Allergifremkaldende stoffer fra pollen og husdyr
Selvom du ikke er allergiker, kan stoffer fra både pollen og husdyr ophobe sig i dit hjem og øge risikoen for, at du udvikler allergi.

Tobaksrøg
Bliver der røget inde i et hjem, forværres indeklimaet naturligvis, idet de skadelige stoffer fra rygningen florerer i luften.

Brug for rådgivning om ventilation til hjem eller arbejdsplads? Kontakt os på 7174 7473, eller send en besked lige her.årsager til et dårligt indeklima

Hvad kan du selv gøre? 10 gode råd til et bedre indeklima

De fleste kender nok til vigtigheden af udluftning. Men der er en del andre ting, du kan gøre, for at forbedre luften indendørs. Vi har samlet 10 af dem forneden.

Investér i ordentlig ventilation

Det er sjældent nok med en emhætte i køkkenet og udsugning i badeværelset. Resten af dit hjem – eller arbejdsplads – har også brug for frisk og ren luft. Derfor anbefaler vi i A2vent i de fleste tilfælde professionelle ventilationsanlæg.

Har du fået vandskade eller fugtskade? Så få det fikset med det samme!

Både vand- og fugtskader kan have alvorlige konsekvenser for indeklimaet. Sådanne skader danner bl.a. et gunstigt miljø for vækst af skimmelsvamp og mug. Derfor er det alfa og omega, at du så snart, du har opdaget en skade, får den fikset.

Hæng vasketøj til tørre udenfor

For at undgå at din bolig fyldes med fugt, er det vigtigt, at du enten tørrer dit tøj i en tørretumbler eller hænger det til tørre udenfor. Har du ikke en tørretumbler, eller har du ikke mulighed for at tørre tøjet udendørs, kan du dog godt indgå et kompromis, hvis du tager dine forholdsregler.

Undgå for eksempel at tørre tøj i de rum, hvor du opholder dig mest – typisk stue og soveværelse. Har du plads til et tørrestativ på badeværelset, er det et oplagt sted at tørre tøj indendørs. Men køkken eller et gæsteværelse, hvor du tilbringer mindre tid, er også en mulighed.

Hvis tøjet tåler det, så giv det eventuelt en ekstra centrifugering for at presse det det sidste vand og fugt ud af materialerne.

Hav samme temperatur i alle rum

Hvis der er stor temperaturforskel i dine rum, vil varmen fra det ene rum lægge sig som kondens på overflader i de rum, der er koldere. Sørg derfor for at have samme temperatur i alle hjemmets rum.
Det kan dog være nemmere sagt end gjort. Den bedste løsning på den udfordring er at installere ventilation med varmegenvinding

Gør rent jævnligt

Løbende rengøring af din bolig og arbejdsplads spiller en stor rolle for sundheden af dit indeklima. En hyppig årsag til et dårligt indeklima er manglende grundig rengøring. Gør derfor jævnligt rent i dit hjem, og kom de skadelige partikler til livs.

Du bør som udgangspunkt støvsuge mindst en gang om ugen, ligesom du også bør tørre overfladerne i dit hjem af for støv med jævne mellemrum. Vil du lette den daglige rengøring, kan du med fordel indrette dit hjem “rengøringsvenligt” – for eksempel ved at gøre det nemt at komme til med støvsuger og klud.

Gør hovedrent mindst én gang om året

Den løbende rengøring er et vigtigt skridt i kampen mod et sundt indendørs miljø. Men du bør også give hjemmet mindst én grundig hovedrengøring om året. Sæt derfor en dag eller en weekend af, hvor du får banket tæpperne godt af udendørs, og hvor du kommer ind i alle de kroge, som støvsuger og klud normalt ikke når.

Brug miljømærkede rengøringsmidler

Rengøring er altså vigtig. Men det er ikke kun måden, du gør rent på, der har betydning for indeklimaet – men også midlerne.
Mange rengøringsmidler indeholder nemlig sundhedsskadelige stoffer, som er til skade for helbredet.

Brug derfor rengøringsmidler, der er miljømærkede. Det sikrer, at du ikke forurener dit indeklima med sundhedsskadelige stoffer. Læs mere om miljø- og fødevareministeriets tips om rengøringsmidler.

Læs mere om udsugning her.

“Duns” de nye møbler af

For at mindske gasserne fra dine nye møbler kan du de første par uger stille dem i et rum, du ikke bruger så ofte og samtidig lufte ud. På den måde får du “dunset” møblerne af.

Undgå at ryge indendørs

Det kan næppe komme for en overraskelse for nogen, at rygning er skadeligt for både helbred og indeklima. Derfor er rygning efterhånden også bandlyst fra de fleste indendørs arealer – også i private hjem. I 2016 havde næsten 80 % af danskerne gjort deres hjem totalt røgfri – og med god grund.

For tobaksrøg indendøre ikke bare stinker og misfarver møbler og inventar – det er også ekstremt skadeligt for både helbred og indeklima. Undgå derfor at ryge indendørs.

Smid møbler ud, der har været udsat for tobaksrøg

Rygning er ikke kun skadeligt her og nu – også i det lange løb. De giftige stoffer i røgen sætter sig i møbler og tæpper og kan derfor udgøre en sundhedsrisiko, selv mange år efter den sidste cigaret er skoddet. Det viste en undersøgelse fra 2017.

Har du tidligere røget i dit hjem, kan du derfor overveje, om du skal smide møbler og tæpper ud, som har været udsat for tobaksrøg. Det kan selvfølgelig være noget af en investering . Til gengæld sikrer du dig imod den såkaldte “third hand smoke” – dvs. usynlige stoffer fra gammelt tobaksrøg.

rygning indeklima

Indendørs rygning skader indeklimaet – både nu og på sigt

Tørt indeklima = Dårlig indeklima? 

Et godt indeklima handler om at have den rette temperatur, så det ikke er for fugtigt. Men hvis indeklimaet i boligen bliver for tørt, kan det faktisk også have en negativ effekt. Specielt i nybyggede boliger kan man komme ud for, at det bliver for tørt.

Oplevelsen af et tørt indeklima er bestemt ikke rar. Eksempelvis kan du opleve at få tør hud, tørre øjne og slimhinder. Det er dog ikke alle, der bliver generet af dette. Et tørt indeklima kan ske som følge af støv eller kemi i luften.

Hvornår er et tørt indeklima dårligt?

 • 30% luftfugtighed
  Er boligens luftfugtighed på dette niveau eller under, kan du opleve gener som følge af et tørt indeklima.
 • 30-60% luftfugtighed
  Er luftfugtigheden mellem dette interval, vil du ikke opleve nogen problemer. Luftfugtigheden vil dog svinge som følge af de forskellige sæsoner. Om vinteren vil luftfugtigheden være i den lave ende, mens det vil være omvendt om sommeren.
 • 60-70% luftfugtighed
  Hvis luftfugtigheden er i dette interval, kan du risikere, at det er for varmt. Og det kan give problemer med skimmelsvamp i fremtiden.

Hvordan forbedrer man et tørt indeklima?

Den bedste løsning mod et tørt og dårligt indeklima er et ventilationssystem med varmegenvinding. Dermed bliver det ikke nødvendigt at lufte ud. Udluftning virker ofte ikke mod et tørt indeklima – kun hvis det er i en periode med mildt vintervejr.

Et ventilationssystem med varmegenvinding er en god løsning. Udover at afhjælpe et tørt indeklima så sparer du også på varmeregningen og undgår diverse støvpartikler. Du kan læse meget mere om ventilation med varmegenvinding her.

Kontakt os for rådgivning om dit indeklima

Har du brug for vejledning angående dit indeklima – og eventuel rådgivning om, hvilken ventilationsløsning der ville være optimal for dig, sidder vi klar til spørgsmål på 71 74 74 73

A2Vent er specialister i ventilation og løsninger, der forbedrer klimaet i private hjem og virksomheder. Vi har mere end 20 års erfaring på området, ligesom vi altid har blikket rettet mod de nyeste teknikker og tiltag i branchen. Dermed er du altid sikret en optimal og skræddersyet løsning, når du kontakter os med behov for rådgivning om forbedring af indeklimaet.

Vi glæder os til at hjælpe dig.

praktisk info


Her ligger vi